Endometriose

Wat is endometriose?

Bij endometriose zijn er plekjes baarmoederslijmvlies (endometrium) terecht gekomen op andere plekken in het lichaam. Meestal in de buikholte, bijvoorbeeld op de darmen. Dit baarmoederslijmvlies gedraagt zich net zo als dat in de baarmoeder, en bouwt zich in de loop van de cyclus op, en wordt tijdens de menstruatie weer afgestoten.

Dit kan allerlei klachten veroorzaken. Een van de belangrijkste klachten is pijn, vooral rondom de eisprong (ovulatie) en de menstruatie. Ook komt vaak pijn voor bij de stoelgang, bij het plassen, of bij de gemeenschap. Ook is er vaak sprake van een opgezwollen buik. De klachten hangen onder andere af van waar het baarmoederslijmvlies zich heeft gevestigd (waar de haarden zijn).

Endometriose en onvruchtbaarheid

Endometriose kan problemen geven met de vruchtbaarheid. Bijvoorbeeld als er een haard op de eierstokken zit. Bij 40% van de vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen wordt die veroorzaakt door endometriose.

Behandelmogelijkheden

Soms kan een operatie helpen bij de vruchtbaarheidsproblemen door endometriose.

Acupunctuur en shiatsu kunnen ook vaak bijdragen aan de vruchtbaarheid. Ook de pijnklachten van endometriose kunnen afnemen door de behandeling.

Ook kunnen acupunctuur of shiatsu bijdragen bij een IVF behandeling in geval van endometriose. Bijvoorbeeld om het effect van de hormoonbehandeling te reguleren zodat de symptomen van de endometriose niet verergeren tijdens die hormoonbehandeling.

Wil je hier meer over weten kun je altijd contact opnemen, of een afspraak maken.

Endometriose

Wat is endometriose en wat kunnen we voor je doen?

IVF IUI ICSI

Wat kunnen we voor je doen naast een IVF IUI of ICSI behandeling?

POF

Wat is POF (vervroegde overgang) en wat kunnen we voor je doen?

Herhaalde miskraam

Hoe kunnen we helpen bij herhaalde miskraam?

expert-writers netwrite my college essays