Prematuur Ovarieel Falen (POF)

Wat is Prematuur Ovarieel Falen (POF)?

Bij Prematuur Ovarieel Falen (POF) of Primaire Ovariële Insufficiëntie (POI) stopt de menstruatie voor het veertigste levensjaar, bij sommige vrouwen (1 op 1000) zelfs al voor het dertigste levensjaar. Deze vroege overgang ontstaat doordat er te weinig eicellen zijn, er geen eicellen meer rijpen of doordat de eierstokken niet meer werken.

Oorzaak vaak onbekend

POF kan ontstaan bij sommige erfelijke afwijkingen, bij enzymafwijkingen of bij auto-immuunziekten. Maar ook als eierstokken zijn beschadigd of verwijderd door een operatie ontstaat er een vroege overgang. Vaak blijft de onderliggende oorzaak echter onbekend.

Bijkomende klachten

Door de vroege overgang kunnen vrouwen overgangsklachten krijgen (zoals opvliegers, nachtzweten, pijn bij de gemeenschap, klachten bij het plassen, stemmingswisselingen, prikkelbaarheid, droge huid en slijmvliezen, vermoeidheid, pijnlijke gewrichten).
Daarnaast kan er osteoperose (botontkalking) ontstaan door de verandering in de hormonen en is er een hogere kans op hart- en vaatziekten.

POF en onvruchtbaarheid

Bij prematuur overieel falen vermindert de vruchtbaarheid sterk en het zwanger worden wordt moeilijker. Het is mogelijk dat na enkele maanden of zelfs na jaren de eierstok weer normaal werkt; dat kan kort zijn (één eisprong), maar het kan ook langer duren (enkele maanden regelmatige menstruatie). Daardoor wordt 5-10 procent van de vrouwen met POF toch nog spontaan zwanger wordt.

Behandelmogelijkheden

De enige regulier medische behandeling die een kans op zwangerschap biedt, is in vitro fertilisatie (IVF, reageerbuisbevruchting) met eiceldonatie. Bij IVF ondergaat een andere vrouw (de donor) een IVF-procedure en staat zij daarna de eicellen af. Deze eicellen worden bevrucht met het zaad van de partner en in de baarmoeder geplaatst.

In de Praktijk voor Zwangerschap kijken we vanuit de Oosterse geneeskunde naar gezondheid. Voor een optimale gezondheid dient de doorstroming van bloed en energie in het hele lichaam optimaal te zijn en het lichaam moet voorzien zijn van de juiste voedingsstoffen. Deze behandelingen kunnen heel goed gedaan worden naast een IVF-traject.
Bij problemen rond POF wordt er specifiek gekeken naar aspecten van de hormoonhuishouding en eierstokken. Regelmatig maar helaas niet altijd kan de cyclus weer op gang worden gebracht.

Acupunctuur en shiatsu dragen bij aan:

  • Het reguleren of op gang brengen van de cyclus en hormoonhuishouding

  • Het bevorderen van de eisprong

  • Het bevorderen van de kwaliteit van de eitjes

  • Stimuleren doorbloeding eierstokken en baarmoeder

  • Stimuleren van het baarmoederslijmvlies (endometrium)

  • Verminderen kans op miskraam

  • Verminderen van stress en heeft mede daardoor positief effect hormoonhuishouding

Wil je hier meer over weten kun je altijd contact opnemen, of een afspraak maken.


Endometriose

Wat is endometriose en wat kunnen we voor je doen?

IVF IUI ICSI

Wat kunnen we voor je doen naast een IVF IUI of ICSI behandeling?

POF

Wat is POF (vervroegde overgang) en wat kunnen we voor je doen?

Herhaalde miskraam

Hoe kunnen we helpen bij herhaalde miskraam?

expert-writers netwrite my college essays